Karácsonyi menü finn módra

2011.12.19. 16:48

Hamarosan itt a Karácsony, ezért érdemes kitalálni milyen finomsággal lehetne megteríteni a családnak az asztalt. Itt van pár ötlet azoknak, akik nem tudják még, esetleg újítani szeretnének egy kis finn hagyománnyal.

Karácsonyi sonka (Joulukinkun paisto-ohjeet)

 A karácsonyi sonkát nagyon egyszerűen el lehet készíteni, ha nem felejtünk el 1-2 alapvető dolgot.

Talán a legfontosabb a hőfok, melyen a sonkát megsütjük, illetve az a kis okos mérő, mely a sonka belső hőmérsékletét mutatja a sütési idő alatt.

 

Sütés előtt 2 órát hagyjuk a sonkát szobahőmérsékleten „pihenni”. Vegyük ki a csomagolásból és mossuk le, majd töröljük át nedvszívó papírral. Rakjuk be a sütőbe és a legvastagabb résznél szúrjuk a hőmérőt a sonkába. Fontos, hogy a hőmérő ne érintkezzen csonttal, illetve folyamatosan lássuk az üvegen keresztül. Az ideális hőmérséklet a sütőbe rakás előtt +4 és +10 C° között van. A sütőbe helyezett lapos tálcát, melyre a sonkát helyezzük, töltsük fel vízzel.

Az ideális hőmérséklet 125 C°. A legjobb eredményt akkor érjük el, ha kiló / óra szerint számoljuk a sütés idejét.

Ha a hőmérő 75 C°- ot mutat, valószínűsíthetően a sonka elkészült, illetve ha a sonkából kifolyt lé csillogós. Ebből szintén következtethetünk arra, hogy a sonka elkészült.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://suomidesign.blog.hu/api/trackback/id/tr893475975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása