Finnországban a szaunázás több száz éve hozzátartozik a fürdőzési szokásokhoz, ezért minden csínját-bínját ismerik. Már rég óta tudják, hogy ez a szokás nem csak egy kellemes időtöltés, hanem a pihenés és a feltöltődés ideális módja, egészségünk megóvásában és szépségünk megőrzésében is nagyon komoly szerepet játszik. Ezen kívül a szauna összehozza az embereket, ami Finnországban már-már közösségi eseménnyé szerveződött családban, vendégségben, baráti körökben. Ezen túl a szaunázás egy szemléletmód. Egy rítus, melynek keretében az ember közel kerül a természethez, időt szán a testére és a lelkére egyaránt.

 

Szokatlanul magas 70-100 fokos hőmérsékletét az alacsony páratartalom teszi könnyen elviselhetővé. A forró levegő után hideg vízben, esetleg hóban hűtjük le a testünket, majd ezt megismételjük 4-5 alkalommal. A szauna hatása tehát a váltófürdőn alapszik.

 

A szaunázás pozitív hatásai:

  • A test és a lélek ápolásának természetes módja
  • Lazítja izomzatunkat és javítja közérzetünket
  • Kiválnak a bőrünkben felgyülemlett szennyeződések, a bőr kitisztul és feszesebbé válik
  • Serkenti bőrünk hámsejtjeinek újraképződését
  • Fokozza testünk edzettségét és a fertőzéssel szembeni ellenálló képességét, főleg a megfázásos megbetegedésekkel és légúti fertőzésekkel szemben
  • Edzésben tartja szívünket és stabilizálja vérnyomásunkat.
  • Fokozza a hormonképződést és serkentően hat vegetatív idegrendszerünkre.
  • Megedzi az érrendszert, fokozza az anyagcserét.

 

Életünk minden pillanatában illatokkal, szagokkal vagyunk körülvéve. A szaunázásnak számos fajtája létezik, de a legkedveltebbek közé tartozik mégis az aromaterápiás szauna, melyben illóolajjal kevert hideg vizet locsolnak a kályhára. A különböző illatanyagok frissítik a testet, szellemet, segít a relaxációban, meghitt kellemes légkört biztosít, valamint agyunk azonnal reagál az illatra. A szaglás az egyetlen olyan érzékszervünk, ami által a központi idegrendszer közvetlen kapcsolatban van a külvilággal. Jelentős befolyást gyakorolnak ez által a hangulatunkra, életműködésünkre, közérzetünkre és viselkedésünkre. Az illóolajokat különböző eljárásokkal növényekből vonják ki, nem zsírosak és maradék nélkül elillannak.Ha testünk és lelkünk elfáradva támogatásra szorul, hívjuk segítségül a természet örök értékeit. Ilyen érték az illatok csodája is.

A bejegyzés trackback címe:

https://suomidesign.blog.hu/api/trackback/id/tr703501951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piir (törölt) 2012.01.02. 14:51:35

Halihó! Nagyon tetszik a blog, még sok-sok finnes posztot! :-)

Az lenne a kérdésem, nem éppen szaunás... szóval kortárs irodalom. Tudsz esetleg javasolni ott népszerű fiatal, kortárs írókat (vagy kevésbé fiatalokat), esetleg akikről tudható, hogy legalább angolul megtalálhatók valahol..?
Nem sok magyarra fordított kortárs irodalmat találtam tőlük eddig (Féltékenység című antológia megvan például), de nagyon érdekelne, mint ahogy egyébként a többi északi népé is, de azokat (svéd, norvég, izlandi) elég sokat találtam már.
Előre is köszi!

piir (törölt) 2012.01.02. 16:50:52

közben véletlenül mégis rátaláltam arra, amit kerestem. még verseket is :)

suomi 2012.01.16. 16:27:14

Kedves Piir! Köszönöm érdeklődésed. Egy másik blogot találtam, ahol finn kortárs irodalomról posztolnak: mataykata.blog.hu/tags/finn_kort%C3%A1rs_irodalom

De érdeklődésedre való tekintettel igyekszek összeállítani egy kis olvasnivalót én is ebben a témában:) Örülök, hogy tetszik a blog:)
süti beállítások módosítása