A 2009-ben alapított finn design cég, a Punkalive tervezői nem sokat teketóriáztak, amikor bútorgyártásra adták a fejüket. Csak azzal kalkuláltak, ami egy karnyújtásnyira volt tőlük: az erdővel, a helyi energiaszolgáltatóval és a közeli munkaerővel. Karim Rashid személye pedig a szerencsés véletlen műve.

A Punkalive környezetbarát módon, fából alkot bútorokat. Ehhez a finn lucból készült, úgynevezett Kerto-t használják, ami tulajdonképpen egy rétegelt és rugalmas furnér. Minden bútordarabjukkal az ökológiai szemléletet és a fenntarthatóságot hangsúlyozzák.

A fa egy 100 km-es sugarú körön belüli területről származik, a fűrészmalom pedig a közeli Punkaharju-ban található. Ide viszik megmunkálni az alapanyagot, hogy aztán a fűrészport és a fahulladékot a városi hőerőmű közösségi célokra elhasználja.

A Punkalive termékek koncepciója a szabad formanyelv és az esztétikus, ám különös megjelenés. Ez volt egyébként, ami felkeltette Karim Rashid érdeklődését is a Punkalive iránt, így szinte az alapítás óta együttműködik a társasággal, még Milánóban is egy közösen tervezett kollekciót állítottak ki.

Rashid tervezte a High Roller nyugágyat, az alacsony Roller dohányzóasztalt és újabban a Matroyshkarim darabokat, amelyek a Punkalive kollekció kiegészítői.

Érdemes odafigyelni a Punkalive-re a jövőben is. Már csak azért is, mert nagyon jó mintával szolgálnak, ugyanis egy helyi vállalat infastruktúrájára, gépparkjára támaszkodva gyártották le a bútoraikat. A Punkaharjun Puutaito nevű cégről van szó, amely húsz éve stabilan jelen van a faiparban, de csak most, a fiatal tervezők projektje révén kóstolt bele a design világába.

A milánói bútorszalon figyelemreméltó darabjai voltak ezek a 3 mm-eres, préselt fenyőlemezből készített darabok, amelyek erősen kötődnek a finn hagyományokhoz, miközben nagyon is nemzetköziek.

A bejegyzés trackback címe:

https://suomidesign.blog.hu/api/trackback/id/tr773555485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása