Finn Gasztronómia

2011.11.23. 16:13

 

A finn gasztronómia olyan kifejezés, ami néhány évtizede még mosolyt csalt volna az olvasó arcára. Hiszen ilyesmi nem létezik! Egy finn étkezőasztalon csak krumplit, hurkát, rakott makarónit, vajat, rozskenyeret és tejet láthattunk. Az étel nem az íz vagy esztétikai élmény miatt volt fontos, egyszerűen az éhség csillapítására szolgált. Manapság azonban a finn konyha és a finn mesterszakácsok egyre több nemzetközi elismerésben részesülnek. Egyre gyakrabban kerülnek egzotikusabb nyersanyagok a tányérunkra, a választék pedig bővült a számos nemzetközi étteremnek köszönhetően. A finn nyersanyagok - húsok, halak, bogyós gyümölcsök, gombák és zöldségek - minőségére és tisztaságára határainkon túl is felfigyeltek.

A finnek hétköznapi ételei egyszerűek. Az egészségügyi felvilágosításnak köszönhetően a só, a vaj és a tejszín fogyasztása csökkent, viszont több zöldséget eszünk. A virsli, krumplipüré és húsgombóc mellett megjelent a pizza, a pasta és hamburger, úgyhogy a népegészségügyet szívükön viselők már aggódni kezdtek az össznépi hízás miatt, ám úgy tűnik, a folyamat mostanra megállt.

A finn konyha az európai, a skandináv és az orosz étkezési kultúra keveréke. Az étkezési szokások országrészenként némileg eltérnek, a helyi specialitások skálája rendkívül széles. Kialakulóban van hazánkban az ún. la nouvelle cuisine finlandaise, az új finn konyhaművészet, amely a francia ételkészítési tudományt és a finn konyha hagyományos alapanyagait igyekszik ötvözni. A törekvés sikerét jelzi Helsinki két Michelin-csillagokkal kitüntetett étterme.

Letölthető - Finn karácsonyi receptek - PDF

 

A bejegyzés trackback címe:

https://suomidesign.blog.hu/api/trackback/id/tr993406264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása