Karácsonyi menü finn módra 2.
2011.12.20. 12:10
A karácsonyi sonkához többféle köretet is szoktak készíteni a finnek. Lássunk két olyan receptet ezek közül, ami hagyományosnak mondható a finn terítéken:
Rakott krumpli finn módra (Imelletty perunalaatikko)
Hozzávalók:
2 kg. burgonya
5 evőkanál liszt
½ liter tej
1 evőkanál juharszirup
50 g vaj
A burgonyát mossuk meg, aztán főzzük héjastól puhára. A megfőtt burgonyát megpucoljuk, majd péppé varázsoljuk. Tegyük hozzá a lisztet és csomómentesen keverjük el. Takarjuk le egy textillel és hagyjuk állni 5-6 órát. Tegyük hozzá a vajat, a szirupot, a sót és a tejet, majd keverjük össze. Tegyük bele egy kivajazott edénybe és 150 C°-on, 2-3 óráig süssük.
Karalábépüré (Lanttulaatikko)
2-3 db karalábé
4 dl víz
1 teáskanál só
1 kis vaj
1 dl liszt
2 dl tejszín
½ teáskanál gyömbér
½ teáskanál fehérbors
1-2 db tojás
2 evőkanál juharszirup
Pucolja meg a karalábét, majd főzze 20 percig fűszerezett vízben. Mikor megfőtt a karalábé törjük össze és keverjük össze a vajjal. A levet, melyet a főzéskor kaptunk, keverjük a pépes karalábéhoz (Kb. 4 dl-t).
Keverjük össze a lisztet és a tejszínt, majd adjuk hozzá a már eddig elkészített karalábépéphez. Ízesítsük gyömbérrel, fehér borssal, sziruppal és tojással.
Az összekevert masszát tegyük a kivajazott edénybe, a tetejét szórjuk meg liszttel és tegyünk rá kis vajgombócokat. Közben készítse elő az edényt, rakja bele a pépessé feldolgozott karalábé masszát, majd tegye be a sütőbe.
Tegyük be a 200 C°-ra felmelegített sütőbe és másfél órát hagyjuk sülni, majd vegyük le a hőfokot 150 C°-ra és még fél órát így süssük.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.