Alvar Aalto (1898-1976)

Alvar Aalto valószínűleg a leghíresebb finn építész és tervező a világon. 1921-ben szerzett diplomát Helsinkiben, miután rögtön egy nagy projektbe csöppent bele, ami hírnevet adott neki már igen fiatalon.


Aalto főleg bútortervezőként dolgozott, majd a belsőépítészet és egyben a lakberendezés is felkerült a repertoárjába. Kiemelkedő munkái között tartják számon: Viipuri Városi Könyvtár, Villa Mairea, La Maison Carré, Paimoi Tüdőszanatórium. 1937-ben a párizsi, majd 1939-ben a new yorki világvásáron debütált a világközönség előtt.


1935-ben Aino Aalto, Maire Gullichsen és Nils-Gustav Hahl társaságában megalapította az Artek céget, mely világhírű bútorok és világító eszközök és berendezések gyártásával és forgalmazásával foglalkozott.

 

 


Alvar Aalto neve a mai generációkban főleg elegáns lámpái, üvegből készült design termékei kapcsán jut el az emberekhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://suomidesign.blog.hu/api/trackback/id/tr323403931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása