Most egy elismert írónőt szeretnék nektek bemutatni:

Anja Snellman (eredetileg Kauranen) - író (1954- )

Gyermekkorát Helsinkiben, a Kallio (Szikla) városrészben töltötte. 1980 őszén az Egyetemi újságban egy írótársával együtt megjelentetett egy cikket, amiben élesen kritizálta korának finn irodalmát. Egy évvel később, 1981-ben megjelent első regénye, "Itt járt Sonja O." címmel, ami irodalmi áttörést jelentett. Írói pályája azóta is töretlen, közel húsz művet jelentetett meg. 2007-ben Pro Finlandia díjat kapott életművéért.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Őszherceg (1996)

Ez egy 126 oldalas, kisregény hosszúságú mű, tele önéletrajzi ihletésű elemekkel, és ennek dokumentumjellegét az írónő nem is próbálja palástolni. A regény a mesélő fiatalkori szerelméről, Őszhercegről szól, akit az írónő Harri Sirola íróról mintázott. Harri négy évvel volt idősebb Anjánál, de íróként sikertelenebb volt, mint az írónő. Harri Sirola 1991-ben írta "Két város" című regényét, amely nem kapta meg azt az elismerést, amire az író számított, ezért mély depresszióba süllyedt (10 évvel később öngyilkos is lett, a metró elé ugrott). A kisregény 1996-ban játszódik, amikor is a mesélő meglátogatja Őszherceget a pszichiátrián, ahol annak depresszióját kezelik. Az elektrosokk kezelések miatt Őszherceg teljesen elfelejtette múltját, ezért a mesélő (az írónő) újra elmeséli neki kettejük régi szerelmi történetét.

 

Ihon aika (1993) (szó szerint: A bőr kora)

A regény egy nőről szól, aki élete utolsó hónapjait töltő haldokló édesanyját ápolja. Anyja halála után kiderül, hogy rajta és nővérén kívül anyjának volt egy harmadik gyermeke is, akiről soha nem mesélt nekik. Felkeresi nővérét, hátha tud valamit a dologról. A nő megpróbálja elképzelni, milyen is lehetett anyja élete ennek az első gyermeknek a megszületése idején, valamint saját gyermekkorára is visszaemlékezik. Ezt a regényét 1998-ban meg is filmesítették.

A bejegyzés trackback címe:

https://suomidesign.blog.hu/api/trackback/id/tr754314141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása