Lássuk mi is történt pontosan ezen a napon. Persze, azon kívül, hogy a kipucolt cipőkbe és csizmákba ajándékot rakó, éjjel közlekedő Mikulás megajándékozza a gyerekeket egy kis édességgel.

A finnek legnagyobb tisztelettel kezelt ünnepe a Függetlenség Napja december 6-án. Ezen a napon írta alá Lenin 1917-ben a Függetlenségi Dekrétumot. Ennek előtte független Finnország nem létezett, a finnek hol Oroszország, hol Svédország uralma alatt éltek. A finnek nagyon becsülik függetlenségüket. A II. világháborúban nem vesztettek csatát hanem gyorsan békeszerződést kötöttek, de nagy hadisarcot fizettek Szovjetuniónak. Ami talán még is sok jót hozott hisz fellendítette a finn hajó és gépgyártást. A Szovjet összedőlés után, napjainkban újra fellendült a gazdasági élet. A legnagyobb húzóágazatok a NOKIA- telefon, ABB- finn részleg, Faipar, Papírgyárépítés, üveg nyílászárok, hajógyártás, bútoripar, stb.

Ilyenkor az egyetemisták fáklyás felvonulással emlékeznek erre a napra. A menet a Hietaniemi temetőből, Mannerheim marsall nyughelyétől indul, elvonulnak az elnöki "vár" előtt, aminek az erkélyén kitartóan integet az elnöki pár a menetnek, majd megkerülve a "várat", az Aleksanterinkatun visszafordul a Szenátus térre. A sapkás diáksereg a téren helyezkedik el, a zászlóvivők a Dóm előtt, az énekkar pedig a lépcsőkön. Beszédet mondanak, aztán eléneklik a himnuszt finnül és svédül is.

A bejegyzés trackback címe:

https://suomidesign.blog.hu/api/trackback/id/tr873442157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása