Nem, ez nem az a Függetlenség Napja. Nincs köze július 4-hez, Tom Cruise-hoz de még a földönkívüliekhez sem.

Finnország a XII. században svéd uralom alá került, s egészen 1809-ig Svédország része volt. Ekkor a svéd-orosz háborúban Oroszország elfoglalta a finn területeket. Az ország autonóm nagyhercegségként volt az orosz birodalom része egészen 1917. december 6-ig, mikor Finnország kikiáltotta függetlenségét, és teljesen elszakadt Oroszországtól. 1918-tól véres polgárháború vette kezdetét, mely a Mannerheim tábornok által vezetett kormánycsapatok győzelmével végződött. A II. Világháború során Szovjetunió újra megtámadta Finnországot, melyet követően a finnek kénytelenek voltak területeket átadni a szovjeteknek, azonban az ország megőrizhette függetlenségét.

Szovjetunió és a keleti blokk összedőlése megrázta a finn gazdaságot, ami kb. 1992-2000-ig tartott. Napjainkban azonban újra fellendült a gazdasági élet, amit jól menő finn világcégek hozama is kivált.

Finnország 1995-ben vált az Európai Unió teljes jogú tagjává.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://suomidesign.blog.hu/api/trackback/id/tr253400821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása