A finn szilveszter nem tér el sokban a magyarországitól. A finnek általában étterembe mennek vagy vendégeket hívnak magukhoz és együtt esznek-isznak.

A finn hagyományok közé tartozik az éjféli ólomöntés. A patkót formázó ólmot, ami a szilvesztert megelőző napokban megvásárolható a boltokban, a tűzhelyen megolvasztják, aztán egy hideg vízzel teli vödörbe öntik. Az ólomból így különböző formájú kis szobrok alakulnak ki. A formákat megvizsgálják és megpróbálják kitalálni, mit ábrázolhatnak. Egy gyertya vagy egy lámpa fényénél megnézik, milyen alakot ölt az ólom árnyéka, ebből aztán megjósolják a jövő év eseményeit. Tipikusan előforduló formák például a hajó (ami utazást jelenthet), az emberforma (ami házasságra utalhat), vagy a ház, esetleg az állatok (amelyek új háziállatok érkezését sugallhatják). Mivel azonban az ólom a környezetre káros anyag, problémaként kezelik, hogy mi lesz a sorsuk az ünnep után. Emiatt sokan ezt a szokást már nem tartják, az éjféli jóslásra pedig más módszereket alkalmaznak.

Jellemző, hogy sokan újévi fogadalmakat is tesznek. Ezek általában egy rossz szokás megváltoztatását célozzák, vagy új célok kitűzésével kapcsolatosak.

Finnországban is rendeznek tűzijátékokat. Tűzijátékokat csak szilveszter napján délután 6-tól hajnali 2-ig lehet fellőni.

Újév napján a köztársasági elnök beszédet mond, amit közvetít a televízió.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://suomidesign.blog.hu/api/trackback/id/tr703401150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása